Konijnen
Goed zorgen voor je huisdier gaat verder dan alleen voeding en aandacht. Preventieve zorg houdt je dier gezond en gelukkig en voorkomt veel voorkomende aandoeningen.
Het konijn behoort tot de haasachtigen (Lagomorpha). Konijnen zijn geen knaagdieren, al wordt dit vaak gedacht. het verschil: knaagdieren hebben maar twee snijtanden in hun bovenkaak. Haasachtigen hebben er vier. Want hoewel je ze niet ziet, staan er bij konijnen twee stifttanden achter de bovenste snijtanden.
Vaccinatie tegen Myxomathose en RHD
Het is weer zomer en daarmee neemt ook de kans op myxomatose bij uw konijn toe. Myxomatose is een veel voorkomende konijnenziekte die over gebracht wordt door stekende insecten. Zorg dat de muggen niet meer bij je konijnen kunnen komen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk.
Tijdig vaccineren voorkomt besmetting. Vaccineer uw konijn in het voorjaar (april-mei) om zo een optimale bescherming te bieden. Als uw konijn nog niet gevaccineerd is voor mei, laat het dan zo snel mogelijk vaccineren.
De ziekte kenmerkt zich door zwelling van de oogleden, mond en anus. Ook verdikkingen in de huid kunnen optreden. Op de foto ziet u waarom u
besmetting beter kunt voorkomen.
Konijnen moeten jaarlijks gevaccineerd worden tegen ernstige ziektes zoals myxomatose, RHD-1 en RHD-2, zelfs wanneer ze uitsluitend binnen leven. Bel met de praktijk om een afspraak te maken.
Van nature is een konijn een graseter. Daarnaast knabbelen ze graag aan kruiden en andere plantjes. In de thuissituatie moeten konijnen daarom veel ruwvoer hebben. Hooi moeten ze onbeperkt kunnen eten. Ook kun je kiezen voor grasbrokken als je konijn dat lekker vindt. Daarnaast zijn gedroogde kruiden een goede aanvulling. Vul het aan met groenten, met name bladgroenten (paksoi, wortelloof, bloemkoolblad, spinazie, boerenkool, peterselie). Je kunt ervoor kiezen om je konijn brokjes te geven, maar overgewicht moet je dan voorkomen. Ook als je konijn vaak last heeft van plakpoep kun je brokjes beter achterwege laten.
Konijnen worden niet standaard ontwormd, maar soms is dat noodzakelijk. Bespreek met een van onze dierenartsen of ontworming nodig is op basis van leefwijze en gezondheid van je konijn.
Controleer je konijn regelmatig op parasieten zoals teken en vlooien. een preventieve behandeling kan nodig zijn, vooral bij konijnen die buiten leven of contact hebben met andere dieren.
Er is ook spray om in de zomer te voorkomen dat vliegen op je konijn landen. Madenziekte wil je namelijk liever voorkomen. Zeker bij konijnen die regelmatig problemen hebben met vastplakkende ontlasting.
Laat je konijn minimaal jaarlijks controleren door de dierenarts. Tijdens deze controles worden ook tanden, gewicht en voeding nagekeken. Oudere konijnen profiteren van extra controles.